Local Art: Julius Karoubi

Vi i ADAP har nylig hatt en prat med Julius Karoubi (22) i studioet i 3. etg på gamle flyplassen på Fornebu. Karoubi representerer det neste tilskuddet til vår serie hvor vi trekker frem lokale kunstner- og kulturspirer og gir dem en mulighet til å fortelle oss og resten av verden om hvem de er og hva som inspirerer dem til å berike verden med sin kunst.

Julius sin vei til eget studio på Fornebu har stoppet på mange spennende stasjoner. Han har vokst opp med kreative foreldre, hvor han fra tidlig ble med sin mor på jobb og ble eksponert for mye kunst. Etter videregående studerte han design og utstillingsdesign, hvor veien ledet videre til Einar Granum Kunstskole i to år, etterfulgt av ett år med den harde skolen hvor mye ble selvlært, før han fikk plass på kunstakademiet. En uforutsigbar vei, men “det ordnet seg jo”, som han sier selv.

“Jeg har ikke visst at jeg skulle få det til. Alt har bare skjedd, men når jeg ser tilbake på det så gir det mening.”

Julius har hele tiden skapt sin egen vei, og aldri funnet seg nødt til å finne plass i noen boks andre mener han hører til i, og hvor han henter inspirasjon fra bærer preg av det; Andy Warhol, Basquiat og i senere tid våre kjente og kjære i BROSLO. Tre inspirasjonskilder som heller ikke har latt seg definere av en boks eller stereotyp. Da Julius var 17 år gammel, i 2016, hadde han praksis hos BROSLO. Etter en inspirerende uke hos dem, fylt med scenografi og andre medium han ikke hadde vært borti før, fikk han en god dose motivasjon. Etter denne uken har han hatt tette bånd med BROSLO, som blant annet hjalp han å få et studio på Fornebu.

Jeg prøver å stoppe meg selv når det begynner å ligne på noe som ligner for mye på en annen sitt verk.”

Fra rastløs Julius til kunstner

Julius forteller at det har tatt tid å utvikle sitt eget uttrykk. Når man i starten ikke har så mange egne ben å stå på hender det at man henter mer inspirasjon og refererer til noen andres verk, men Julius sa til oss at “man har alltid hatt sin strek føler jeg”. Er det noe Julius ikke har vært redd for, så er det nettopp å gå sin egen vei, både i livet og i kunsten. Når vi spør han om hvor motivasjonen kommer fra kan han fortelle at han setter seg mange mål som kan virke helt uoppnåelig.

"Jeg vil få til ditt og jeg vil få til datt, det er en evig drive.”

En evig driv som virker til å komme fra en evig nysgjerrighet og en evig lyst til å lære. Denne evige lysten til å lære har vært spesielt forbeholdt kunsten for Julius sin del. Han forteller om hvordan barne- og ungdomsskolen var en tøff tid, på flere måter. Mye energi og følelsen av å ikke finne sin plass - men kunst og håndverk ble lyspunktet. Lysten til å jobbe med hendene, tegne og lage ting var det som alltid var tilstede.

“(…) når jeg ser tilbake på det kunne det vært så mye lettere. Så mye tenking, mye sinne og mye tanker hele tiden på at du må studere dette og du må få deg den jobben (…)”

Julius påpeker at det har vært en kronglete vei, men med en praksisplass hos BROSLO var Julius overbevist at man kan lage kunst på den måten man vil, gjøre kunsten kul og leken og gjøre det rett og slett fordi man synes det er gøy.

DSC03566.jpg

Denne evige nysgjerrigheten har også falt over i selve kunsten - Julius er med andre ord ikke redd for å prøve nye ting; maling og tegning, mosaikk, klær, ulike farger, teksturer, tråkke og skrape opp bilder, og i det siste har mye av kunsten hentet inspirasjon fra emballasje. Før pandemien traff landet jobbet han på Rema 1000. Fra en trøtt start kl 06 om morgenen, flytte på kasser med øl og frukt, kom det plutselig inspirasjon da han begynte å legge merke til interessante logoer og mønstre på emballasjer, og spesielt fruktkasser; hvordan de ble presset sammen i pappeskepressen. Å jobbe med noe som han står midt oppi selv har blitt en måte å forstå på og jobbe med alt det visuelle som er foran en hele tiden. Det blir gjerne raske og intuitive prosesser når Julius skal skape noe med inspirasjon i jobben, men alt for å stilne den evige nysgjerrigheten og jakten på å lære mer om hvordan han kan uttrykke seg gjennom kunsten.

Julius hadde sin første utstilling i november 2020, og har ingen planer om å stoppe der. Vi håper vi får se mye fra Julius fremover - vi håper du også gjør det!

For å høre mer om Julius og veien hans, se vår nyeste episode øverst i artikkelen.

ADAP6399-2.jpg